Stek Bavette
Kiedyś zupełnie niedoceniana, była przeznaczana jako resztki do karmienia psów i zwierzyny. Obecnie coraz popularniejsza jako opcja błyskawiczny w przygotowaniu stek budżetowy, który świetnie sprawdza się również do zmielenia na tatara. Cięcie oraz nazwa wywodzi się z Francji (bavette).
Baweta – czym się charakteryzuje?
Bawetę wycina się z oczyszczonej łaty wołowej. Dzieli się ją na bawetę małą i dużą. To wewnętrzny mięsień podtrzymujący żołądek. Bawetę uważa się za mięsień o jednej z największej intensywności smaku, dlatego świetnie nadaje się na tatara.
Sposób przygotowania
Baweta to tak zwany stek minutowy. Zaleca się szybką obróbkę i obsmażenie steka maksymalnie po minucie z obu stron, aby jej nie przeciągnąć i tym samym nie wysuszyć.
Baweta – podsumowanie
Komu szczególnie polecamy bawetę?
To cięcie sprawdzi się idealnie dla każdego, kto:
- szuka bardziej budżetowej opcji,
- poszukuje mięsa na tatara,
- jest otwarty na nowości,
- chce przyrządzić steka w kilka chwil,
- jest początkującym steak masterem.
Jeśli macie ochotę spróbować steka bavette/bawety, ale wolicie, aby ktoś go dla Was przyrządził, zapraszamy do naszego bistro!
Pozostałe artykuły
Denver Stek
Fantastyczny budżetowy stek o całkiem wysokiej marmurkowatości i świetnej proporcji tłuszczu do mięsa, co przekłada się na soczystość i smak.—
Flat Iron Stek
Stek charakteryzujący się delikatną marmurkowatością i kruchością.
—
Delmonico – jaki to stek?
Stek Delmonico jest popularnym cięciem w USA i Wielkiej Brytanii.
Sklep i delikatesy Yes Butcher
Sklep mięsny Yes Butcher! to idealne miejsce na zakupy dla każdego fana wysokiej jakości mięsa.Odwiedź nas
Bistro
E-mail: bistro@yesbutcher.pl
Tel.: 798 222 869
Poniedziałek – sobota: 12:00-22:00
Niedziela: 12:00-20:00
Sklep
E-mail: sklep@yesbutcher.pl
Tel.: 798 222 869
Poniedziałek – sobota: 10:00-22:00
Niedziela: 10:00-20:00
Yes Butcher!
Shop & Bistro
ul. Wandy 16
03-949 Warszawa
Saska Kępa