Nasze steki: T-bone
Jeśli zastanawiacie się nad idealnym prezentem dla stekowego geeka, T-bone będzie dla niego jednocześnie sprawdzianem umiejętności i szaloną przyjemnością.
W ofercie naszego sklepu znaleźć można T-bone steki sezonowane na sucho od 30 do 60 dni.Nasze steki: T-bone
T-Bone steak – co to jest?
Nazwa tego popularnego wśród fanów wołowiny cięcia pochodzi od kości w kształcie litery „T”, która dzieli całego steka na dwie części. Większą z nich jest rostbef (zwany również stekiem New York), mniejszą – polędwica wołowa.
Sposób przygotowania
T-bone to prawdziwe wyzwanie dla każdego grill mastera! Oba kawałki otaczające kość mają nieco inne wymagania, specyfikę i ilość tłuszczu. Szczególnie należy uważać na to, aby nie przeciągnąć polędwicy.
W domowych warunkach T-bone steka polecamy przyrządzić metodą REVERSE SEAR i posiłkować się sondą/temometrem do mięsa. Najpierw wbijamy sondę w najgrubsze miejsce polędwicy, wrzucamy steka do piekarnika rozgrzanego do 90-130 stopni i czekamy, aż temperatura w środku polędwicy osiągnie ok. 40-45 stopni.
Następnie umieszczamy T-bone’a od strony okrywy tłuszczowej znajdującej się na rostbefie na żeliwnej patelni, czekamy aż stanie się półprzezroczysta i część tłuszczu wytopi się na patelnię.
Wtedy rumienimy steka na patelni na ostrzejrzym ogniu, dosłownie po minucie z każdej strony. A to dlatego, że temperatura mięsa nawet po wyciągnięciu z pieca stale rośnie, a nie chcemy przecież przeciągnąć go i tym samym pozbawić soczystości.
Po ściągnięciu z patelni lub grilla wystarczy 5 minutowy odpoczynek i już, gotowe!
Uwaga: Należy pamiętać, aby mięso wyciągnąć z lodówki minimalnie 2 godziny przed planowanym rozpoczęciem grillowania.
T-Bone – wielkość
Ze względu na swoją wielkość (zazwyczaj mininalnie 600 g) oraz możliwość spróbowania aż dwóch różnych rodzajów mięsa, T-bone sprawdzi się idealnie jako stek do podziału dla dwóch osób.
T-Bone: podsumowanie
Komu szczególnie polecamy T-bone steka?
To cięcie sprawdzi się idealnie dla każdego, kto:
- lubi wyzwania,
- jest w stanie poświęcić więcej czasu dla super efektu,
- niestraszne mu zabawy z termometrem,
- jest już bardziej zaawansowanym steak masterem,
- lubi dwa w jednym, bo mamy tu polędwicę i rostbef,
- szuka idealnego cięcia na randkę: w połączeniu z dodatkami będzie idealnym wyborem na kolację dla dwóch osób.
P.S. jeśli macie ochotę na T-bone steka, ale jednak wolicie, aby ktoś go dla Was przyrządził, zapraszamy do naszego Bistro!
Pozostałe artykuły
Catering na domowe przyjęcia i firmowe spotkania
Postaw na zestawy dóbr z naszej lady i gotowe dania—
SZEF KUCHNI, RZEŹNIK I WŁAŚCICIEL YES BUTCHER! W JEDNYM
Poznajcie Michała Gniadka
—
CO NAS INSPIRUJE,
czyli kilka słów o francuskich charcuterie
—
LIMOUSINE, CHAROLAISE, HEREFORD, BELGIJSKA
Kilka słów o naszych własnych stadach krów
Odwiedź nas
Bistro
E-mail: bistro@yesbutcher.pl
Tel.: 798 222 869
Poniedziałek – sobota: 12:00-22:00
Niedziela: 12:00-20:00
Sklep
E-mail: sklep@yesbutcher.pl
Tel.: 798 222 869
Poniedziałek – sobota: 10:00-22:00
Niedziela: 10:00-20:00
Yes Butcher!
Shop & Bistro
ul. Wandy 16
03-949 Warszawa
Saska Kępa