https://yesbutcher.pl/

Delmonico – jaki to stek?

Stek Delmonico jest popularnym cięciem w USA i Wielkiej Brytanii. W Polsce jest wciąż stosunkowo rzadko spotykany, co mamy nadzieję zmienić. W naszej ofercie pojawił się dzięki współpracy z rzeźnikiem, który przez 13 lat pracował w Walii u jednego z największych producentów wołowiny.

Delmonico – czym się charakteryzuje?

Stek Delmonico wycinany jest z serca rozbratla, znajduje się między antrykotem a karkiem. Posiada resztkowe oko tłuszczu, które nie jest jednak tak pokaźne, jak to w antrykocie.

Charakteryzuje się specyficznym, brykietowym kształtem oraz wysoką marmurkowatością i otłuszczeniem.

Na steka składają się dwa różne mięśnie, o nieco innym charakterze i smaku, przecięte błoną.

Ze względu na swój wygląd: oko tłuszczu i marmurkowatość, a także walory smakowe nazywany jest czasem małym antrykotem. Natomiast od antrykotu jest
znacznie tańszy, w związku z czym klasyfikujemy Delmonico jako stek budżetowy.

Jak smakuje stek Delmonico?

W sklepie sezonujemy steki na mokro ok. 2 tygodni, aby mięso skruszało.

Ze względu na dużą zawartość dobrego tłuszczu Delmonico przypomina nieco antrykot.
Jest bardzo soczysty, intensywnie mięsny.

Ze względu na idealny stosunek tłuszczu do mięsa (20% tłuszczu, 80% mięsa), Delmonico idealnie nadaje się
jako wołowina na burgery. Nie trzeba już dodawać żadnych zewnętrznych tłuszczy, dzięki czemu otrzymujemy wyjątkowo, naturalny naturalny smak.

Delmonico: podsumowanie

Komu szczególnie polecamy steka Delmonico?

To cięcie sprawdzi się idealnie dla każdego, kto:

  • szuka bardziej budżetowej opcji,
  • jest fanem antrykotu, ale chciałaby nieco zaoszczędzić,
  • szuka mięsa idealnego na burgery,
  • jest otwarty na nowości.

Jeśli macie ochotę spróbować Delmonico, ale wolicie, aby ktoś go dla Was przyrządził, zapraszamy do naszego bistro! Szukasz czegoś wyjątkowego i idealnego na kolację dla 2 osób? Spróbuj sezonowanego na sucho steka T-bone.

Pozostałe artykuły

Yes Butcher! Shop & Bistro zdjęcie 16

Sklep i delikatesy Yes Butcher

Sklep mięsny Yes Butcher! to idealne miejsce na zakupy dla każdego fana wysokiej jakości mięsa.
Yes Butcher! Shop & Bistro zdjęcie 12

NASZE STEKI: T-BONE

T-bone będzie idealnym prezentem dla stekowego geeka.
Yes Butcher! Shop & Bistro zdjęcie 9

Catering na domowe przyjęcia i firmowe spotkania

Postaw na zestawy dóbr z naszej lady i gotowe dania

SZEF KUCHNI, RZEŹNIK I WŁAŚCICIEL YES BUTCHER! W JEDNYM

Poznajcie Michała Gniadka

Odwiedź nas

Bistro

E-mail: bistro@yesbutcher.pl
Tel.: 798 222 869

Poniedziałek – sobota: 12:00-22:00
Niedziela: 12:00-20:00

Sklep

E-mail: sklep@yesbutcher.pl
Tel.: 798 222 869

Poniedziałek – sobota: 10:00-22:00
Niedziela: 10:00-20:00

Yes Butcher!
Shop & Bistro

ul. Wandy 16
03-949 Warszawa
Saska Kępa